2021. október 23., szombat

A balatoni tűzgömb feltételezett szórásmezeje

Az október 20-i tűzgömb újabb felvételének kimérésével közelebb sikerült jutni az esetleges maradó tömeg kiszámításához. Ehhez a VMETEO oldal egyik kamerájának képe segített, mely közelről (Veszprém) látta a hullás legvégét. Gucsik Bence mentett róla csillagos hátterű képeket és kérte be a kamera pontos koordinátáit Landy-Gyebnár Mónikától. A felvétel 7 képkockán rögzítette a hullás utolsó pillanatait, ezek képkockánkénti kimérése adja a jelenlegi számítás alapját.

https://vmeteo.hu/
 

Ahogyan sejthető volt - mivel ez a kamera közelebb volt a hulláshoz, jobban látta a végét - a meteor tovább követhető a felvételen mint a korábbi kimérés alapján, egészen 24,8 km-es magasságig. A sebessége ezalatt 9 km/s -ról 3,75 km/s-ra csökken. Ne felejtsük el, hogy bár ez az utolsó fény amit látunk a hullás alatt, ez nem azt jelenti, hogy a test itt váltott sötét repülésre ! A felvétel még világos égen készült és ez a kamera nem annyira érzékeny a halvány fénypontokra. Ezért a maradó tömeg valószínűleg ennél mélyebbre jutott még pár száz méterrel. Folytatva a sebesség csökkenés ütemét a feltételezett végmagasság 24,6 km 2,5 km/s mellett.

A képkockánként kimért sebességből, sebesség változásból és pillanatnyi magasságból számítható, hogy mekkora tömeg végzi ezt a mozgást. Ez alapján az utolsó képkockán 1,2 kg-os test mozgását látjuk. Még egyszer... ez még nem az abláció végét jelenti, tehát ez még tovább csökkent, vélhetően 1 kg alá. Viszont a felvétel alapján ezt végig 1 test teszi. Ha több darabra is szakadt a végén, az láthatóan nem különült el ebből a távolságból (kb. 40 km)

A sötét repülés modellezését ezekkel az adatokkal végeztem, a budapesti 20-i deles és éjfeles szelekkel. A maradó tömeget 100 g - 1 kg adtam meg. A testek indulási magassága 25,1-től 24,6-ig változó magasságú a számított pálya mentén. A gravitációs elhajlást - ennyivel tér el a számított nyomvonal az egyenestől - nem vettem figyelembe (27m) mert elhanyagolható az egyéb pl. szélmérés bizonytalanságaihoz képest. A programom jelenleg még nem kezeli a sötét repülés közbeni darabolódást, tehát akár az is lehetséges, hogy a hullás 'nagy' végén találjunk kisebb darabokat, de az attól még a számított mezőn helyezkedik el. Sajnos a deles (UT) és éjfeles (UT) modellek eredménye erősen eltér. Mivel a hullás a kettő között 16:28 (UT)-kor történt, feltételezhető, hogy a két számított szórás között, a deleshez közelebb valószínű a találat. A mellékelt képen Lellétől délre látható a deles mérés eredménye, keletre az éjfeles széllel számolt szórás.

Ennél a tűzgömbnél sok paraméter és megfigyelt körülmény támasztja alá a meteorithullás valószínűségét. Aki teheti - esetleg a környéken él - próbálja meg az esetleges lehullott darabok megtalálását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése