2021. október 16., szombat

A bajai tűzgömb szórásmezeje

Az október 13-i tűzgömbről a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma (Jager Zoltán) tett közzé egy tökéletes videót. A jelenséget az AllSky7 európai tűzgömbmegfigyelő hálózat (AllSky7 Fireball Network Europe) bajai kamerája rögzítette. A felvétel lehetővé tette a korábbi számítás pontosítását.

 

Az újabb adatok szerint a főtömeg 21,8 km mélyre hatolt a légkörbe. Jól látható a robbanásos (2x) darabolódás, mely 4 nagyobb tömeget eredményezett. Ezeknek a képkockánkénti kimérése az alapja a dinamikus tömeg számítás eredményének.


Ezek alapján mind a négy tömeg elérte az ablációs (megfolyás) sebességhatár alsó értékét (2,6 km/s) ám a 3 és 4 -es darabok sajnos teljesen felélték anyagukat. Belőlük csak kisebb szemcsék érhették el a felszínt. A 2 és 1 -es darabok azonban elég nagyok voltak, hogy túléljék a hullást. A 2-es kb. 160g az 1-es kb 700g-os. A felvétel alapján nagyobb pontossággal sikerült meghatározni a sötét repülés kiinduló paramétereit. A szórásmezőt a számított tömegek, paraméterek és a szegedi magaslégköri mérés alapján készítettem el. Aznap déli és éjféli szelek figyelembevételével...nincs különbség a két szórás között !


Piros területtel jelöltem a legvalószínűbb részt. Kérem amennyiben a helyiek meg tudják oldani a terület legális megközelítését, próbálják meg a frissen hullott meteoritok keresését.

Érdekes megfigyelni, hogy a modell alapján van egy másik terület is (kisebb, sokkal kisebb valószínűséggel) Ezt a fajta kettősséget nem először látom és szerintem nem modell hiba ! hanem valóságos jelenség. A szél képes 'kiválogatni' bizonyos formájú és tömegű testeket...

2 megjegyzés: