2021. október 5., kedd

Merengés a Kindberg meteorit hullás felett

Látva a legújabb osztrák meteorit képeit eltűnődtem. Hogyan jutott ez a 233 grammos darab Kindberg közelébe? Ha valaki látta a korábbi - akár a Cseh akár az általam közölt - szórásmező számításokat, azokban a 200 gramm körüli darabok jóval korábban már Turnau előtt földet értek.

A válasz természetesen roppant egyszerű. A képeken is látható, hogy a megtalált darab csupán egy töredék. A sötét repülését nem 200 grammosan hanem 2 - 3 - 4 kilósan kezdte meg ! majd valamikor a sötét repülés közben levált a fődarabról... így kerülhetett (és csak így!) Kindberg közelébe, ahova a szórásmező számítások a 3-4 kg-os tömegű darabokat jósolják.

A dolog nem is ezért izgalmas. Hanem azért, mert ha tudnánk pontosan hol találták meg, akkor lehetne következtetni a fődarab tömegére is. Tegyük fel, olyan helyen találták ahova a 2 kg-os darabokat a modell már nem jelzi semmilyen körülmények között, akkor biztosak lehetnénk benne, hogy a fődarab - amiről levált - ennél nagyobb kellett legyen. Az már most valószínűsíthető, hogy a modellből származó adatok szerint a formája inkább lekerekített mint lapos. Formája inkább hasonlít a Kabára mint a Stubenbergre.

Az is érdekelt, mi okozta a Cseh és a saját előrejelzésem fővonala közötti kb. 1 - 2 km eltérést. A választ erre is gyorsan megtaláltam. Bár azt nem tudom a csehek pontosan hogyan számítják a sötét repülést és milyen kiinduló adataik vannak, de az elég szembetűnő, hogy ha a müncheni 12UT-s magaslégköri széllel végzem el a számítást, akkor a két előrejelzés teljesen fedésbe kerül. Én anno a müncheni 00UT-s széllel adtam ki a szórásmező előrejelzést, hiszen ez csupán 4 órára volt a tényleges hullástól (3:47UT) A valóságban persze ki tudja pontosan milyen szél volt kelet ausztriában? erről sajnos nicsenek adataim, nem volt mérés? Sajnos elég jellemző, hogy 300 km távolságban elvégzett szélmérést kell felhasználni...

Az eredeti - angol nyelvű - cikkem itt olvasható. 

A képen, minden kiinduló adat ugyanaz, csak a szél adatok mások. A Cseh előrejelzés a piros vonalak által határol terület. Az 1 - 4 kg induló tömegű darabokra számítva.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése