2021. október 14., csütörtök

Mélyre hatoló tűzgömb Baja felett

2021 október 13-án este 20:16 (helyi idő) fényes tűzgömböt rögzítettek a meteorológiai kamerák. A tűzgömb lassan kb. 6 mp. alatt hullott, nagyobb felfényesedések nélkül. (A jelenlegi felvételek alapján) Fényessége vetekedett a félhold fényével.

Landy-Gyebnár Mónika felvétele (Veszprém)

A közelítő számítás alapján a tűzgömb 89 km-en fénylett fel Szerbiában, Bácsgyulafalva közelében. Átlagos sebessége 14 km/s volt, beesési szöge 49 fokos. A légkörben megtett 85 km alatt átlépett a határon és Magyarország légterében Sükösd felett 25 km-el hunyt ki. Ezalatt az elméleti egyenestől 115 méterrel került közelebb a földi gravitáció miatt. A naprendszerbeli pályája a megszokott módon alakul, az anyag a Mars és a Jupiter közötti övből érkezett.




A számítások további pontosításához, több és pontosabb felvétel szükséges. A hullás időtartama, fényessége és mélysége alapján akár megmaradó tömeg is lehetséges. A megmaradt tömeg becsléséhez - dinamikus tömeg számításhoz - nagyobb időbeli felbontású videó szükséges. Amennyiben lesz ilyen, további számításokkal jelentkezem...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése