2020. november 21., szombat

Pontosabb adatok az ausztriai szórásmezőről

További pontok felvételével és kamera kiméréssel tovább pontosítottam a meteor nyomvonalának adatait. Jelenleg csak a szórásmezőre vonatkozó adatokat közlöm, a sebesség, sebességváltozás, gravitációs elhajlás, naprendszerbeli pályagörbe és egyéb finomságok majd egy későbbi tanulmányban lesznek részletezve.

A tűzgömb nyomvonalát +/- 400 méteres pontossággal sikerült meghatározni. A nyomvonal vége 27,1 km-en volt, a főtömeg innen kezdte meg sötét repülését. Azonban a szórásmező már ebben a magasságban több mint 16 km hosszú volt ! tehát várható, hogy a talajra érkezett darabok kilóméteres távolságra lesznek egymástól ! 

A legnagyobb bizonytalanságot továbbra is az Osztrák magaslégköri mérés hiánya okozhatja. Azonban nagy bizalomra ad okot, hogy a térben és időben München és Budapest mérések közé helyezhető hullás, az említett állomások adataival gyakorlatilag ugyanazt a szórásmezőt produkálja ! Nincs eltérés mint a Cseh adatok alkalmazása esetében. A szórásmező pár 100 méterrel délebbre tolódhat, de ez a korábban említett bizonytalansági határon amúgy is belül van...

A most közölt képek a korábban említett színskála és alak jellemzőkkel 100g-tól 1kg-ig mutatják a leesési helyeket. A legvalószínűbb ezen belül a Seeberg-től Turnau-ig húzódó szakasz. Aki a hétvégén a Hochanger-re tervezi kirándulását, járjon nagyon figyelmesen :)

Sok sikert a keresőknek !











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése