2020. november 19., csütörtök

Meteorithullás Ausztriában


2020 november 19-én hajnali 4:47 helyi időben telehold fényességű tűzgömb jelent meg Ausztria felett. A jelenséget Cseh, Német és Osztrák kamerák is rögzítették nagy pontossággal. A helyi észlelések szerint a tűzgömbnek morajló hangja is volt pár perccel a hullás után. Ez, valamint a videókon látható lassú sebesség már önmagában feltételezte a meteorit hullás valószínűségét, de mit mondanak az adatok?




Két Osztrák és egy Cseh kamerai adatai alapján az alapadatok a következők:

- a számítás egyelőre nem terjed ki a nyomvonal minden paraméterére, illetve a naprendszerbeli pálya nagy pontosságú ismeretére, a legfontosabb most a lehetséges hullás bizonyítása és az esetleges szórásmező mielőbbi meghatározása... az adatok további pontosítása a következő napokban folytatódik, itt a blogon...

A meteor 14,6 fokos szögben érte el a légkörünket, 13,5 km/s -os átlagsebességgel megtett több mint 130 km a légkörben. Az utolsó darabjai 27,5 km-es magasságban hunytak ki. A felfénylés a Németországi Freyung felett zajlott majd átlépve a határt, a végső darabok Hochkar-tól keletre aludtak ki. A szórásmező számításánál sajnos nem tudtam Osztrák magaslégköri szélmérésekre támaszkodni (tartok tőle a pandémia miatt teljesen elmaradtak a rádiószondás mérések) Így München, Prága és Prostejov méréseivel is futtattam egy-egy számítást... A két északabbra lévő szórásmezőt okozták a Cseh, a délebbre lévőt a Németországi mérés eredményezte.








Szín: A kékebb színűek magasabbról 30 km környékéről a fehérek a hullás végéről 27,5 km-ről jöttek le, az árnyalásnak megfelelően.

Alak: A különböző forma faktorral futattott eredmény, a szögletesek inkább a szögletes, a karika inkább az orientált formákra jellemző találati hely.

A számítást 100g -tól 1 kg-ig engedtem. A kisebbek a szórásmező északi végén a nagyobbak a déli végén találhatóak (ez persze kiindulási magasság és alak függő is) 

A tűzgömb képeinek kiméréséhez Sonotaco: UFOAnalyser és UFOOrbit programjait használtam. A szórásmező számítás - saját programmal - Metlab szoftverrel készült.

Kérem ha valaki hozzáfér Osztrák magaslégköri adatokhoz, keressen meg a Facebook-on: Meteor Gábor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése