2020. március 16., hétfő

Esti tűzgömb

Végre kezdem beérni magam ebben a tavaszi tűzgömbesőben...

2020 március 10-én este 18:17 helyi időkor újabb tűzgömb húzott végig az északi égbolton. A meteorológiai kamerákat végigtúrva sikerült pár használható képet összegyűjteni. A legszebb felvételt Schmall Rafael kamerája készítette Kaposfőről, mint később kiderült a hullástól 300 km-re.




Később egy autós kamera videója is felkerült a facebook-ra. Ezek alapján a hullás nyomvonala és a hullás átlagsebessége is meghatározhatóvá vált.



A tűzgömb 86 km-en fénylett fel és hatalmas sebességgel vágódott be légkörünkbe (>30 km/s) a Cseh - Lengyel határon 26 fokos szögben a Föld felszínéhez képest. 100 km megtétele után az alacsony tátra felett 33 km-el aludt ki az eredetileg 15 kg-os test izzása. Eddigre az anyagából a nagy sebesség miatt semmi nem maradt. Hiába tehát a nagyon alacsony fénylés és a relatív magas abszolut magnitudo (>10) a beérkezési sebesség miatt a teljes anyaga ablatálódott. A test naprendszerbeli pályája azonban nem a szokás főövi nyomvonalat adja, naptávolban a Jupiteren is túl rótta köreit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése