2021. május 15., szombat

Meteorithullás Magyarországon május 12-én

2021. május 12-én este 21:14 -kor fényes tűzgömb hullott észak magyarország felett. Sajnos szinte az egész ország felett borult volt az ég így csak néhány szerencsés láthatta a jelenséget. Gucsik Arnold Göd határából látta az északkeleti égbolton...



"Majdnem teljesen függőlegesen haladt a horizonthoz viszonylag közel. Két egymással párhuzamos fő darab izzott egymás mellett, útjuk során darabok váltak le belőlük. Útja végén felrobbant és számos apró izzó darabot hagyott hátra, melyek hamar kihunytak... Fénylése közben nagyon színes volt, színeit gyorsan váltogatta, sziporkázott. A jelenség nagyjából 3 másodpercig tartott és ahhoz képest, hogy meteor volt, elég lassan haladt az égen."




A tűzgömböt több meteorológiai kamera és az MTA CSFK profi csillagász meteorkamera hálózatának dévaványai kamerája rögzítette. A felhős ég miatt a meteorkamera csak 47 km -es magasságban 'nyitott' a jelenségre mivel addig a felhők takarták... Itt a meteor sebessége 17,5 km/s volt, mivel ebben a magasságban kezdenek csak lassulni hullásuk alatt, ezért a légkörbe érkezési sebssége sem lehetett ennél 1 km/s-al nagyobb. Szerencsére innen egészen az ablációs sebességhatár alá csökkenéséig megfigyelt és számolható a hullás. A test beérkezési szöge 55,7 fok volt. Kialvási magassága 27,6 km. Tiszakeszi mellett a Tisza bal partját követve hullott. Fotografikus maradó tömege 1,7 kg. De ez a számítás tűzgömbökre nem ad megbízható eredményt, ehhez dinamikus tömeg számítás szükséges. A dévaványai megfigyelés alapján szerencsére ez is lehetséges. A dinamikus adatok alapján a megmaradt főtömeg 362g és 1,18kg közé tehető. A teljes lehullott anyagmennyiség 1-2 kg lehet. A számított szórásmező 100g és 1kg közötti darabokra készült. A kékesebb darabok magasabbról (~30km) a fehéresebbek a hullás végéről (~28km) érkeztek a talajig.


A naprendszerbeli pályagörbe a szokásos Apollo típusú. Ennek számításához a nyomvonal legfelső részét és a mért legnagyobb sebességet vettem alapul.





1 megjegyzés:

  1. Nógrádsipeken láttuk kinn hegyen hanyat fekve 5 en k~mleltük az eget. Gondolom hosszabb időn át volt látható mind 3 másodperc. Nekem ufy tünt mindha 500 m re esett volna le. Vadász barátomot hivtam Alsótoldon volt kinn a szabadba. Nagyon szépen látta és neki is nagyon közelinek tünt hang jelenség nélküli volt. Pásztó irányába látta észak keletre. Vagy is gyakorlatba távolabb lehetett a becsapódás.

    VálaszTörlés