2021. május 24., hétfő

Május utolsó tűzgömbje?

2021 május 24-én 00:13-kor fényes tűzgömböt láthattak az éjszakát éberen töltő honfitársaink. A sok eső ellenére erre a pár órára kiderült az ég, így megint sok meteorológiai kamera rögzítette az eseményt. Jónás Károly meteorkamerája is elcsípte a jelenséget, ezért szerencsére a hullás sebessége is pontosabban számítható. A képen a tűzgömb elég furcsán megszaggatva rögzült, mely a rögzítő program sajátja. Ez szerencsére nem probléma a kimérés szempontjából...

Jónás Károly felvétele

Schmall Rafael gyönyörű felvétele 200 km-ről kapta lencsevégre a szégyenlősen felhők mögé menekülő hullást, Kaposfőről.

Schmall Rafael felvétele

A meteor 91 km magasan lépett a Föld légkörébe Szolnok felett, 38 fokos szögben száguldott a felszín felé. 18 km/s -os átlagsebességgel, alig 6 mp. alatt, 100 km megtétele után az anyagát valószínűleg teljesen felélte és 31 km-es magasságban kihunyt Egerszalók felett.



A hullás érdekessége, hogy a naprendszerbeli pályagörbe (melyet 19 km/s kezdeti sebességre korrigálva számítottam) furcsa módon nagyon hasonlatos a pár nappal korábbi (2021.05.18) túzgömb pályájához. Sajnos a meteorológiai kamerák képe kevés a nagy pontosságú pályagörbe meghatározásához, ehhez professzionális felvételek szükségesek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése