2021. január 31., vasárnap

Hangrobbanás Magyarország délnyugati része felett


2021. január 29-én hajnali 3:50-kor hangrobbanásra ébredhettek a délnyugat magyarországi lakók. A teljes országot, a környező országokkal együtt vastag felhőzet borította, csak itt-ott volt egy-két változóan felhős terület. Szerencsére pár meteorológiai kamera rögzítette a jelenséget itthon és Ausztriában. A számítás ezek alapján készült. A képek jogvédettek így közlésükre nincs lehetőségem...


A tűzgömb alig 70 km-es magasságban (!!!) fénylett fel Balatonszentgyörgy közelében. A felszínhez képest 35,4 fokos szögben érkezett. Mivel csak fotók állnak rendelkezésre így a sebességéről és annak változásáról nincs adat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megmaradó tömeg számítása sem lehetséges ezen az úton. A nyomvonal vége egyetlen megszerzett képen sem látható. A leghosszabban az egyik osztrák kamera képén látszik - amíg eltakarja egy hegy a horizonton - ekkor 27,7 km-es magasságban volt, de innen még biztosan tovább hatolt pár km-el. A kialvása valahol a Tarany feletti légtérben volt.



A tűzgömb hullási idejéről így sebességéről nincs adat, ám feltételezhető, hogy a szokásos Apollo pályán közlekedő test érkezett. A meteor sebességét ehhez (~15km/s) igazítottam. A továbbiakban a kiszámolt nyomás értékek és a naprendszerbeli pályaadatok ennek függvényében értendők.


A tűzgömb fénygörbéje nagyon laposan indul és folyamatos felfénylést mutat, a komolyabb abláció 54,2 km-en kezdődik, 0,13 MPa értéken. Ám a fényesedése ekkor sem mutat erősebb kitöréseket, az anyag jól ellenállt a légköri nyomásnak. Nagyobb anyagveszteségek 43,2 km-en és 37 km-en történtek, rendre 0,53 MPa és 1,33 MPa értékeken. A bolida legnagyobb felfényesedését kb. 31,8 km-es magasságban érte el. A fénygörbe végének karakterisztikája alapján feltételezhető, hogy volt maradó anyagmennyiség. A maximális felfénylés ugyanis nem kitörés-szerű - melyet a hirtelen porrá váló anyag fénylése okoz - hanem egyenletes lefutású, melyet egy kihunyóban lévő test fénye rajzol. A fénygörbe egészéből és a meghatározott nyomásértékekből is az olvasható ki, hogy ellenállóbb anyag érkezett az űrből.


A tűzgömb hangrobbanását a környéken lakók is észlelték, sőt a földrengésjelző hálózat is rögzítette azt. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy meteorit is elérhette a felszínt. A bolida fénye nem haladta meg a teleholdét, a kisebbek közé tartozott. Ezért a sötétrepülésben a 50g - 500g -os darabokra koncentráltam. Tekintettel a mostani helyzetre, csak a környéken lakóknak van esélyük az esetleg leesett darabok megtalálására, ezért a számított szórásmezőt is közlöm...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése