2016. augusztus 31., szerda

2016.08.28 Tűzgömb



A tűzgömb képeit a magyar videometoros hálózat rögzítette. A HU-SOR-2, HU-BEC kamerák fogták meg a meteort. Köszönjük a kamerák üzemeltetőinek folyamatos munkáját, mellyel lehetővé teszik ezeket a megfigyeléseket. A kamerák fenntartói: Tepliczky István, Perkó Zsolt



2016. augusztus 28 -án éjfél után 28 perccel fényes meteor húzott végig az égen Magyarország felett. A videómeteoros kamerák (HU-SOR-2 és HU-BEC) adatai alapján a tűzgömb viszonylag alacsonyan 83 km magasan fénylett fel majd a légkörben megtett 52 km után 58 km-es magasságban hunyt ki. A meteor Sárbogárd és Nagykarácsony között érte el a Föld légkörét, ahonnan délnyugati irányba tartott, majd a 65-ös út környékén Hőgyész és Felsőnána között aludt ki. Ezt kb. 3 másodperc alatt tette meg így sebessége 19 km/s lehetett. Beesési szöge pedig csupán 29 fok. Az alacsony sebességnek és beesési szögnek köszönhetően - a számítások szerint - a kezdeti 0,5 - 1 kg -os testből 5-10 g akár túl is élhette a magaslégköri fékeződést és porrá válva a későbbiekben Földünk anyagát fogja gyarapítani.







A 205 km -es bázistávolság ideális a szimultán számításhoz. A visszahosszabbított nyomvonalak síkjai - a képen is látható - ilyenkor olyan szögben metszik egymást, ami lehetővé teszi a pontos pályaszámítást. A radiánsa ugyan látszólag közel esik a perzeidák radiánsához, azonban a pályaelemek alapján kizárható, hogy ehhez a rajhoz tartozott volna. Ez a kicsiny űrbéli szikladarab a Naprendszer belső vidékén bóklászott, amíg nem randevúzott a Földdel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése