2020. február 19., szerda

Tűzgömb darabokban

2020 február 13-án 20:12 helyi időkor fényes tűzgömböt láttak hazánkból. A jelenséget szokás szerint a meteorológiai kamerák képein lehetett megtaláni és kimérni. Szinte az egész ország felhős volt, de a tűzgömb környéke bizonyosan, ezért elég rossz minőségű képek születtek. A tűzgömb azonban még a vastag felhőzeten is keresztül sütött. Három helyszínről jött értekelhető felvétel, Esztergomból, Balatonszemesről és Isaszegről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mind a három kamera nagy felbontással dolgozik ezért a képek átlagosan 2-3 ívperces ! hibával voltak kimérhetők tehát a pálya pár száz méteres hibával ismert.


Természetesen a kiméréshez az egy nappal későbbi gyönyörű csillagos égkép adta a kalibráló hátteret. A hullás azért volt érdekes a számítás szempontjából mivel a kamerák csak apró szakaszokat rögzítettek a hullás mentén, ahogy alább látható ezek néhol össze sem érnek. A kimérés pontossága szerencsére elég volt ahhoz, hogy a program így is megtalálja a közös egyenest.


Ezek a kamerák természetesen nem dedikált meteoros kamerák, ezért a hullás idejéről, sebességéről és fényességéről csak körülbelüli adatokat lehet meghatározni. Az biztos, hogy a kamerákon 67 km-es magasságban látszik először és 41 km-es magasságban látjuk utoljára, ennél azonban biztosan még pár km-el lejjebb jött. A meteor 45 fokos szögben érte a légkört és ha a szemtanúk szerinti hullásidőre támaszkodunk a lassabb meteorok közé tartozott a 15 - 25 km/s-al. A fényessége a beesési szöge és sebessége alapján pár gramm akár el is érhette a felszínt, természetesen a pontos adatok hiányában ez megmarad ábrándnak. A naprendszerben a szokásos Apollo pályán közlekedett, az anyag megint a kisbolygóövből érkezett hozzánk.



További képek itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése