2020. február 24., hétfő

2020.02.23 Fényes tűzgömb

Zöld színű fényes tűzgömböt láthattak a szerencsések tegnap este (2020.02.23.) este 20:50 helyi időkor. Az égbolt változóan felhős volt hazánk felett, de szerencsére így is elég sok fotó született a jelenségről. az időjárási kamerák melett a meteor kamerák is megfogták a jelenséget. Köszönöm Jónás Károly (Soroksár) és Landy-Gyebnár Mónika (Veszprém) kitartó munkáját, akik kameráikkal ezt a jelenséget is sikerrel észlelték...




A tűzgömb fényességét jól jellemzi, hogy még a svájci határról is sikerrel fotózták. Az egyik legszebb felvétel, mely a kimérésben is szerepel az ausztriai Hochkar csúcsáról készült.



A meteor 85 km-es magasságban fénylett fel és biztosan lejött 30km-es magasság alá. Sajnos a zselici kamera kimérése (allsky) eléggé pontatlan (18 ívperc hiba) így arra nem tudok pontosabb adatot mondani, hogy 26 km és 30 km között hol hunyt ki. Lehetne számolgatni pontosabbat csak nem érdemes, mert a kezdeti 8 kg-os anyag szinte teljesen elégett a légkörben 10 - 100 g anyag maradhatott meg, túl kevés a kereséséhez. A sebessége 21 km/s beesési szöge 42 fokos volt, a szokásos kisbolygóövi anyag érkezett hozzánk a Mars és a Jupiter közötti régióból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése