2017. május 19., péntek

2017.05.19 Tűzgömb

Meteor fotósok is elkapták a tűzgömböt, így a száraz videometeoros adatok mellett gyönyörű fényképek is születtek. Bíró Zsófia, Landy-Gyebnár Mónika és Bakos Liza kitartó munkáját dícsérik az alábbi képek:





A tűzgömb képeit a magyar videometoros hálózat is rögzítette. A HU-SOR-2, HU-GOT, HU-BEC kamerák fogták meg a meteort. Köszönjük a kamerák üzemeltetőinek folyamatos munkáját, mellyel lehetővé teszik ezeket a megfigyeléseket. A kamerák fenntartói: Tepliczky István, Csák Balázs, Perkó Zsolt





Tűzgömb 2017.05.19 - 20:40 UT a gombóc 120km-es magasságban izzott fel és csupán 83km magasságig jutott le, nem bírta elviselni légkörünk ellenállását. kb. 26 grammos 2cm átmérőjű kavics lehetett...az egyetlen érdekessége hogy kb. 72 fokos ! inklinációról érkezett majdnem merőlegesen a naprendszer síkjára és szinte pontosan a Szaturnusz pályáját metszette, ami egyértelművé teszi, hogy ez egy apró darabja volt a Szaturnusz gyűrűjének és a Cassini lökte ki az eredeti pályájáról... aki mást mond az hazudik :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése