2022. július 27., szerda

Hangrobbanás - Meteoritok : 2 - 0

Landy-Gyebnár Mónika felvétele (https://vmeteo.hu/)


2022. július 26-án 19:19-kor (UT) tűzgömb hangrobbanása volt hallható Magyarországról. Alig két héttel az előző hangrobbanásos tűzgömb után. A fényes meteort rengetegen jelezték Facebook csoportokban, részletesen ecsetelve az égboltot átszelő, erősen darabolódó jelenséget. A kimérés meteorológiai kamerák képei alapján készült.





A 13,5 fokos szögben légkörbe lépő test Öcsöd felett izzott fel 85,3 km magasságban. 16 km/s-os átlagsebességgel megtett a légkörünkben majd 200 km-t, mialatt a Föld gravitációja 758 méterrel görbítette meg az egyébként egyenes pályát. A fénygörbe alapján a test már nagyon nagy magasságban (77km) darabolódni kezdett. Folyamatos robbanásos anyagleválásai egészen 50 km környékéig tartottak, ahol végleg darabokra szakadt. A felvételekből meghatározható sebességváltozása alapján, a legellenállóbb darab (dinamikus tömegszámítás szerint kb. 150 g) elégését látjuk az utolsó pillanatokban. Sajnos ez a darab is alig lassult 10 km/s alá, tehát nem érte el a sötét repüléshez szükséges sebességet. Végmagassága - ahol anyaga szerteoszlott - 42,2 km volt, Mocsa felett.



Az UFOOrbit szerint a sporadikus meteor radiánsa RA: 315,22 ; Dec.:-7,51. A pályaelemek leolvashatók a képről. A naprendszerbeli pályagörbe most kivételesen nem a szokásos Marson túlról érkező anyagmozgást rajzolja. A test a fősíkban és a Föld pálya környezetében mozgott. A pályagörbét a nyomvonal elején mért sebesség (16,9 km/s) alapján határoztam meg.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése