2015. április 28., kedd

Valamikor régres rég egy messzi messzi galaxisban... jött az ötlet, hogy össze kellene rakni egy videometeoros rendszert.

Még anno én is emulzióra kezdtem a meteorok rögzítését és 100 órákat töltöttünk egy évben az éjszakai ég alatt a hullócsillagok térképre rajzolásával. Az idő azonban túlhaladta ezt a módszert, mely nemcsak pénz és időigényes, de bizonyos esetben nem is olyan hatékony. Informatikusként egy-két elfekvő gép mindig akad otthon, kábelek és kiegészítők is és mikor az élet úgy hozta, hogy egy TT-ASO32C kamera is az ölembe pottyant már komolyan lehetett foglalkozni a gondolattal. 2012 telén végre keresztülhaladtak az első fotonok a rendszeren és pár napon belül meg is volt az első meteor...

A rendszer azóta új grabbereket és kamerát is kapott és évek óta folyamatos üzemben van, a különböző hibákkal és tesztelésükkel eltöltött időt kivéve. A magyarországon már működő videometeoros hálózattal szemben ez a rendszer UFO-s alapokra épült, így a kiépítéssel és kérdéseimmel egyedül maradtam. Ezt a honlapot nemcsak azért hoztam létre, hogy a kamerák legújabb képei és eredményei könnyen eljussanak az érdeklődőkhöz, hanem azért is, hogy megoszthassam a hardware és software telepítésével kapcsolatos tapasztalataimat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése