2017. augusztus 1., kedd

2017.08.01 Jönnek a Perzeidák



2017. augusztus elsején fényes meteort figyeltek meg az ország felett 22:41-kor, a tűzgömb a Perzeidák meteor áramlat egyik darabja volt.

A meteor nyomvonalát a magyar videometoros hálózat is rögzítette. A HU-PIS, HU-SOR, HU-HOD kamerák fogták meg a meteort. Köszönjük a kamerák üzemeltetőinek folyamatos munkáját, mellyel lehetővé teszik ezeket a megfigyeléseket. A kamerák fenntartói: Igaz Antal, Tepliczky István



A meteor 119 km magagasan izzott fel, 76 km-t tett meg a légkörben, mialatt magassága 83 km-re csökkent. Ezalatt anyaga teljes egészében elégett. A Perzeidák a gyorsabb rajok közé tartoznak, ennek a darabkának a sebessége meghaladta a 60 km/s-ot. Ennek a nagy sebességnek köszönhető, hogy az alig 1 cm átmérőjű 1,7g tömegű icipici kis kavics ekkora fényt tudott produkálni. A naprendszert ábrázoló képen látható, hogy a rajtagok a bolygók mozgási síkjára szinte merőlegesen keringenek és kb. a Jupiter távolságából érkeznek hozzánk.



A Perzeidák hullása idén sajnos teleholdas éjszakákra esik, így inkább a kora esti órák ajánlhatók a megfigyelésre - amíg a telehold még nem kelt fel vagy alacsonyan van - ez azonban a hétköznapi életvitelbe talán jobban illeszkedik mint a hajnalig fentmaradás. A maximum aug. 12-14 között lesz látható, de mivel ez egy 'öreg' raj ezért tagjait jóval korábban és később is lehet látni. A maximum környékén 1 óra alatt 1 észlelő kb. 4-5 meteort láthat. Az óránkénti 100 meteorról szóló hírekben ez az érték a ZHR ! ez teljesen fényszennyezés mentes égen, a teljes égbolton mérhető, ha a raj radiánsa pont a fejünk felett lenne. Ez Magyarországról nem teljesül, ez egy számított érték. Budapestieknek a normafa környéke ajánlható.
Tudni kell azonban, hogy ilyenkor nem csak a Perzeidák aktívak. Vannak más rajok és ezeken kívüli bolygóközi anyaggal is találkozik a Föld, tehát a fent említett 4-5db.-nál többet is láthatunk... Lent egy-egy példa ugyanerről az éjszakáról egy Capricornida rajtag az óbudai Polaris csillagvizsgáló kamerájának felvételén és egy sporadikus, naprendszerbeli kavics felfénylése a kelenföldi HU-MFM-NW képén.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése