2017. július 6., csütörtök

2017.07.06 Sziporkázó meteor

Bíró Zsófia fotózta sikeresen ezt a nagyon szép fénymenetű meteort, mely keresztülszelte a nagy nyári háromszöget (Altair, Deneb, Vega)

A meteor nyomvonalát a magyar videometoros hálózat is rögzítette. A HU-SOR, HU-HOD, HU-FUL kamerák fogták meg a meteort. Köszönjük a kamerák üzemeltetőinek folyamatos munkáját, mellyel lehetővé teszik ezeket a megfigyeléseket. A kamerák fenntartói: Tepliczky István, Igaz Antal, Morvai József




A képek alapján az már sejthető volt, hogy lapos szögben érte a légkört ez a meteor, mivel nyoma hosszan húzódik a fotókon. Ilyenkor mindig felmerül, hogy esetleg nem is bolygóközi anyag, hanem a Föld körül keringő űrszemét égett el a légkörben. Ezt azonban ebben az esetben (is) kizárhatjuk. A meteor adatai teljesen átlagos kisbolygóövbeli kavics beérkezésének felelnek meg. Sebessége 33 km/s, beesési szöge 16,8 fok, felvillanási magassága 94 km, kialvása 55km-en történt. Adatai alapján egy alig 1cm-es 3 grammos kis kavics olvadt el a magaslégkörben. Sajnos a kis bázistávolság miatt a pályaszámítása elég pontatlan, de az kijelenthető, hogy teljesen átlagos Apollo típusú, kisbolygóövbeli kavics kápráztatta el fénymenetével a szerencsés szemtanúkat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése